Arkitektur for bedre folkehelse i norske kommuner: DOGA og NAL inviterer til digitalt frokostmøte

Med prosjektet «Hverdagsreisen» samarbeider DOGA og Fremsam for å øke folkehelseeffekten av de bygde omgivelsene. Tverrfaglig innsikt i folks hverdagsvalg kan bidra til mer fysisk aktivitet og sosiale møter i nærmiljøet. Nå rekrutterer vi fagteam av designere og arkitekter til en ny runde av Hverdagsreisen!

Arkitektur og folkehelse: Hverdagsreisen
Foto: Viktor Sakshaug
Hvor

Arrangementet strømmes

Dato
23. april 2024
Tid
Kl. 9.00 - 10.30
Det er ikke lenger mulig å melde seg på dette arrangementet

Målgruppe for arrangementet

Frokostmøtet er særlig rettet mot arkitekter og designere som ønsker å vite mer innsiktsarbeid i tidlig fase, og som kan være interessert i å være med i et av fagteamene som jobber opp mot Hverdagsreise-kommunene.

Program

På dette frokostmøtet får du vite mer om Hverdagsreisen og metodikken som ligger til grunn, og ikke minst: Hvordan arkitekter og designere kan bidra til folkehelse- og planarbeidet i kommuner over hele landet.

09.00: Velkommen ved Norske arkitekters landsforbund (NAL)
Introduksjon, DOGA og Fremsam.

09.20: Hverdagsreisen DIY – presentasjon av verktøyet v/ Lene Haus, arkitekt i Comte Bureau.

09.40: Hverdagsreisen i praksis – samtale med tidligere Hverdagsreisen-fagteam: Marie Sannæs Hoelseth, MakersHub og Tord Bakke, 3RW Arkitekter.

10.00: Presentasjon av Hverdagsreisen-tilbudet ved Ingerid Helsing Almaas og Jørgen Skatland, DOGA.
Hva betyr dette for arkitektene? NALs fagsjef Kai Reaver spør.

10.30: Arrangementet er ferdig.

Strøm arrangementet her

Om Hverdagsreisen

De aller fleste av oss beveger oss for lite, og mange sliter med ensomhet og de helseproblemene som følger av det. Både bevegelse og møteplasser henger tett sammen med utformingen av de bygde omgivelsene. Men hvordan bygger vi for bedre folkehelse?

I mange sammenhenger bygger vi oss syke, og mange steder kunne vi bygget oss friskere, ved å tenke oss litt bedre om før vi begynner å planlegge og bygge. Men det kan være krevende å bygge for god helse og livskvalitet, og det krever kunnskap.

Hverdagsreisen er et verktøy for å hjelpe offentlige og private oppdragsgivere å undersøke hvordan de lokale fysiske omgivelsene påvirker valgene folk tar om hvor de går og hvordan de møtes.

Målet med prosessen er atferdsendring: Sammen med et fagteam av designere og arkitekter vil en interessert kommune gå gjennom en lokal innsiktsprosess, basert på metoder fra design- og arkitekturfagene, og teste fysiske tiltak som bidrar til at folk har lyst til å bruke nærområdene sine på nye måter, hele året.

Prosessen for Hverdagsreisen 2024

  • Interesserte kommuner søker om deltakelse med søknadsfrist 15. april 2024. Søknaden skal inneholde et konkret område, en utfordring eller en befolkningsgruppe kommunen trenger å vite mer om.
  • DOGA og Fremsam velger ut maks 10 deltakerkommuner, basert på søknad og konkrete utfordringer, og arrangerer samlinger for kommunene underveis.
  • Etter frokostmøtet 23. april kan arkitekter og designere melde sin interesse for å være med som fagteam for kommunene.
  • DOGA vil hjelpe deltakerkommunene å finne riktig designteam og bistå i den faglige gjennomføringen, og kommunen dekker honorarer og andre kostnader ved prosessen. Kostnadene vil kunne variere, avhengig av utfordringenes omfang.
  • Innsiktsprosessen tar ca. 3 måneder, og målet er å komme fram til fysiske tiltak som kan testes på stedet, for å påvirke hva folk faktisk gjør. Framdrift for den fysiske testingen vil variere.
  • Oppstart for prosjektenes innsiktsprosess er høsten 2024. Feltarbeid utføres i oktober/november samme år og ferdigstilling av innsiktsarbeider i februar 2025.

Har du spørsmål?

Ta kontakt på telefon eller e-post.